Yapılandırma yolda… Uzmanı tarih verdi: SGK-vergi borcu olanlar dikkat!

Türkiye’de son 7 yılda her yaklaşık 1-2 yılda bir çıkarılan borç yapılandırma yasaları, kamu alacaklarının tahsilatında geçici bir rahatlama sağlarken, artık bir beklenti haline geldi.

SGK Uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’ndeki köşe yazısında, 2023 Mart’ında yürürlüğe giren son yapılandırmanın ardından iş dünyası ve bireylerden gelen yeni düzenleme taleplerini değerlendirdi.

Gecikme zamlarının artması zorluk yaratıyor

Bağ-Kur’lu vatandaşlar, KOBİ’ler, esnaf-sanatkarlar ve serbest meslek sahipleri, yüksek faiz oranları, finansman erişim zorlukları ve artan gecikme zamları nedeniyle ödeme zorlukları yaşıyor.

Karakaş, yeni bir yapılandırmanın vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlayacağını ve sosyal güvenlik sistemini rahatlatacağını belirtti.

Ayrıca, kesinleşmiş kamu alacaklarının tahsilatını hızlandıracak bu düzenlemenin, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşmayı kolaylaştıracağını ve ihtilaflı borçların çözümünün yargı ile SGK üzerindeki yükü azaltacağını ifade etti.

Emeklilik için yeni fırsat

Geçmişte sigortalılığı durdurulan Bağ-Kur’lu kişiler için yapılan düzenlemeler, binlerce kişiye emeklilik kapısını aralamıştı.

2023’teki yapılandırmada kamu bankalarıyla yapılan protokoller, borçlu Bağ-Kur’lu kişilerin emekli olmasını sağlamıştı. Karakaş, yeni bir düzenlemeyle bu sürecin tekrarlanabileceğini ve borcu nedeniyle emekli olamayanların rahat bir nefes alabileceğini vurguladı.

2025 Son Çeyreği Bekleniyor

Merkez Bankası’nın yıl sonunda faiz indirimi beklentisiyle birlikte, kamu borçlarına yönelik yeni bir yapılandırma yasasının 2025’in son çeyreğinde çıkarılması öngörülüyor. Karakaş, bu yönde çalışmaların başladığını ve kamuoyunun bu gelişmelere hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin terörden arındırılmış bir döneme girmesiyle hükümetin ekonomik adımlara odaklanacağını belirten Karakaş, gelir dağılımı adaletsizliğini azaltacak ve büyümeyi destekleyecek bu düzenlemenin kritik bir adım olacağını belirtti.

Related Posts

Trump 12 yeni ülkeye yönelik tarife mektuplarını paylaştı

ABD Başkanı Donald Trump; Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarife oranlarını içeren mektupları yayımladı.

Altının gramı 4 bin 290 liradan işlem görüyor (08 Temmuz 2025)

Dün yüzde 0,26 değer kazanarak günü 4 bin 289 liradan tamamlayan altının gram fiyatı, güne yatay seyirle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışın hemen üzerinde 4 bin 290 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 7 bin 181 liradan …

KOBİ’lere yeni Nefes Kredisi

KOBİ’lere destek olmak üzere TOBB, KGF ve bankalar güç birliği yaptı. Nefes Kredisi’yle azami 2.5 milyon TL kredi kullanılabilecek.

Son dakika: Rekabet Kurulu’nun Spotify hakkında inceleme

Dijital müzik dünyasının en büyük oyuncularından biri olan Spotify hakkında inceleme başlatıldı.

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.

Bakan Göktaş açıkladı! Yangından etkilenen hanelere 12 milyon 260 bin lira kaynak aktarıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bilecik, İzmir ve Hatay’daki orman yangınlarından etkilenen hanelerin acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla toplam 12 milyon 260 bin lira kaynak aktardıklarını açıkladı.