Paris’te ‘Yapay Zekâ Eylem Zirvesi’ başlıyor

Paris’teki zirveye Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un yanı sıra Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD cephesinden Başkan Yardımcısı JD Vance ile birlikte OpenAI CEO’su Sam Altman ve Google CEO’su Sundar Pichai’nin katılması bekleniyor.

Rakiplerine göre çok daha ucuz maliyetle benzer performanslar verdiği öne sürülen yapay zekâ modeli DeepSeek R1 ile sektöre hızlı bir giriş yapan Çin, zirvede Başbakan Yardımcısı Zhang Guoqing tarafından temsil edilecek.

Zirvede ele alınacak başlıca konular “Kamu yararı için yapay zekâ”,“Yapay zekâya güven” ve “Küresel yapay zekâ yönetimi” olacak.

AB 56 MİLYON AVRO AYIRDI

Yapay zekâ alanında geri kaldığı yorumları yapılan Avrupa Birliği’nin (AB) gündeminde Avrupalı konsorsiyum tarafından geliştirilen OpenEuroLLM yapay zekâ projesi bulunuyor. AB tarafından 56 milyon avro yatırım yapılacağı belirtilen proje hakkında ayrıntılar paylaşılmadı. Bununla beraber yapay zekâda küresel liderlik iddiasını sürdüren ABD’de OpenAI’ın, ulusal bir yapay zekâ altyapısı oluşturulmasını öngören Stargate projesi ortağı Softbank’tan 40 milyar dolar yatırım alacağı iddiaları basına yansıyor.

BAE-FRANSA ORTAKLIĞI

AB’nin stratejik özerkliğini sıklıkla vurgulayan Fransız lider Macron, Avrupa’nın “yapay zekâ devrimi”ni kaçırmaması gerektiğini ve bu zirvenin kıta için bir “uyanış çağrısı” olduğunu söyledi. Bu doğrultuda Paris yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) de bir anlaşmaya imza attı. BAE, Fransa’da maliyeti 50 milyar avroya kadar ulaşabilecek bir yapay zekâ kampusu kurmayı planlıyor.

GOOGLE’DAN ÇAĞRI

Bu yılın başlarında devletlerin yapay zekâ şirketleriyle ortak hareket etmesini öneren bir plan yayımlayan ve bu kapsamda ABD’de Trump yönetimiyle ortak çalışmalar yürüten OpenAI’ın ardından Google’dan da benzer bir çağrı geldi. Google, yasa yapıcılara, “tüm bilim insanlarının ulaşabilmesi için devletlerin yapay zekâ altyapıları inşa etmesi”, “yapay zekâ içeren bilimsel projelerin devletler tarafından fonlanması ile inovasyonu” ve “bilimi ‘destekleyen’ yasa düzenlemelerinin yapılması” olmak üzere üç temel konu üzerinde durmalarını öneriyor.

Related Posts

İstanbul’da sahte parfüm operasyonu: 110 milyon liralık ürün ele geçirildi

İstanbul’da düzenlenen operasyonda, piyasaya sürülmek üzere depolanan 110 milyon lira değerinde sahte parfüm ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

HSK üyeliği için adaylar belli oldu

Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyenin yerine seçilecek ve TBMM Genel Kurulu’na sunulacak 15 aday, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda seçildi.

Erdoğan ve Bahçeli’nin sürpriz görüşmesinin sebebi ortaya çıktı!

117 gün sonra ilk kez yüz yüze görüşen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sürpriz görüşmesinin ayrıntıları belli oldu.

Lukaşenko: Batı üstünlük hastalığından muzdarip

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı’nın üstünlük hastalığından tedavi edilemez biçimde muzdarip olduğunu söyledi.

THY ve Pegasus uçakları İstanbul’a geri dönüyor

Hindistan ordusunun Pakistan’a yönelik başlattığı askeri operasyonla birlikte güvenlik gerekçesiyle Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-İslamabad ve Pegasus Havayolları’nın İstanbul-Karaçi uçakları İstanbul’a geri dönüyor.

İsveç, savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 3,5’ine çıkarmayı hedefliyor

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO müttefiki devletlerin savunma harcamalarının Gayri Safi Yurt içi Hasılalarının (GSYİH) yüzde 3,5’ine çıkarılması yönünde karar alacaklarına inandığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir