NASA, Voyager 1’in Sonunda Tamamen Çalışır Hâle Geldiğini Açıkladı
1 min read

NASA, Voyager 1’in Sonunda Tamamen Çalışır Hâle Geldiğini Açıkladı

Uzayın derinliklerinde yolculuğuna devam eden Voyager 1 aynı zamanda insan yapımı en uzaktaki nesne olma başarısına da sahip. Geçtiğimiz aylarda üzerindeki araçlar bozulmaya başlayan ve anlamsız veriler gönderen Voyager için artık yolun sonuna geldiğimiz düşünülmeye başlamıştı. NASA’dan gelen açıklamaya göre araç, çok uzun bir süreden sonra yeniden mantıklı veriler göndermeye ve tam fonksiyonlu çalışmaya başladı.

Kasım 2023’te sağlıklı veri göndermeyi bırakan aracı tamir etmek oldukça zorlu bir süreçti. Aracın bulunduğu konumdan kaynaklı olarak, tepki almak için 45 saat beklemek gerekiyordu. Bu yüzden de süreç oldukça zor ve ağır geçti. 

Nisan ayında durum bilgisi alınmıştı

Voyager 1, nisan ayında uzun süreden sonra ilk defa araç sağlık ve durum bilgisi verileri göndermeye başlamıştı. Mayıs ayında ise aracın üzerindeki iki ekipmanın yeniden çalışmaya ve veri toplamaya başladığı belirtilmişti. 

Bugün yapılan açıklamada NASA, 24 milyar kilometre uzaktaki Voyager 1’in “normal bilimsel operasyonlarını gerçekleştirdiğini” açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamaya göre Voyager 1’in zaman takip yazılımı yeniden senkronize edildi ve dijital teyp kayıt cihazının bakımı yapıldı. 

Voyager 1, bundan 47 yıl önce uzaya gönderildi. Aracın orijinal görevi yalnızca 5 yıl sürecekti ve aracın asıl görevi, Jüpiter ile Satürn hakkında bilgi toplamaktı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir