Kestel’de hava kirliliği protestosu: Kanser olmak istemiyoruz

Bursa Kestel’de Hava Kirliliği Protesto Edildi

BURSA – Türkiye’nin en kirli havasına sahip beş ilçeden biri olan Bursa’nın Kestel ilçesinde hava kirliliği yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Kestel Çevre Platformu öncülüğünde düzenlenen etkinlikte vatandaşlar, Yeni Mahalle Pazaryeri’nden Kestel Meydanı’na kadar 45 dakika ilçeyi dolaşarak yürüdü. Yürüyüş boyunca alkışlarla “Zehir solumak istemiyoruz”, “Havana, suyuna, toprağıma dokunma”, “Havayı kirleten fabrika istemiyoruz”, “Kanser olmak istemiyoruz”, “Temiz Kestel istiyoruz”, “Susma haykır, temiz hava haktır” sloganları atıldı. Yürüyüşe Ak Partili Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol da katıldı.

‘TÜRKİYE’DE 69 BİN 440 KİŞİNİN ÖLÜMÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ’

Kestel Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından Kestel Çevre Platformu adına Deniz Tuncay basın açıklamasını okudu.

Hava kirliliğinin temel nedeninin fosil yakıt kullanımı olsa da, artan enerji kullanımı, sanayinin hızla gelişimi, hızlı nüfus artışı çarpık kentleşme, trafik, ormanların yok olmasının da önemli etmenler arasında olduğunu söyleyen Tuncay, bu etkenlerin hava kalitesinde kötü anlamda büyük değişiklikler yaptığını belirtti. Tuncay, “Rapora göre, ilk kez meme kanseriyle hava kirliliği arasında ilişki olduğu da ortaya konulmuştur. Hava kirliliği sonucu gerçekleşen ölümlerin hem sayısal hem de orantısı olarak önceki yıllara göre arttığı vurgulanmıştır. Eğer temiz hava politikaları uygulansaydı Türkiye’de 68 bin 440 kişinin hayatını kaybetmesinin önüne geçilebilirdi” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNE BAĞLI ÖLÜMLERDE BURSA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Kestel’in günümüzde hava kirliliğinde en üst sıralarda yer aldığını, dört bir yanının sanayi ile çevrili olduğunu belirten Tuncay, “Filtresi olmayan bacalar gün boyu zehir saçmakta, filtresi olan bacalar ise özellikle gece saatlerinde sabaha kadar Kestel halkını zehirlemektedir. Artık Kestel’in havası 7/24 solunabilecek durumda değildir. Bir grup sanayici para kazanacak diye Kestel halkının sağlığı yok sayılmaktadır” diye konuştu.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun raporunda, 2023 yılında Bursa Kestel hava ölçüm istasyonu verilerine göre 24 saatlik ulusal limit değerini aşan gün sayısının 278 gün olduğunu belirtiliyor. Tuncay, “Yani yılın 278 günlü Kestellilerin zehir soluduğunu belirtmiştir. Türkiye’de hava kirliliğine bağlı ölümlerde Bursa üçüncü sırayı almıştır.” diye konuştu. Tuncay, fabrikaların denetlenmesi, gerekli cezaların verilmesi ve gerekirse fabrikaların kapatılmasını talep ettiklerini söyledi. Tuncay, “Bursa’da 17 adet sanayi bölgesi bulunmaktadır, Daha fazla sanayi bölgesi kurulmasına izin vermeyin” dedi.

‘DOĞRUDAN ÖLÇÜM YAPILAN TESİS SAYISI 20, BACA SAYISI 39’

Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, 2022 Çevre Raporu’nda doğrudan ölçüm yapılan tesis sayısının 20 doğrudan ölçüm yapılan baca sayısının 39 olduğunu paylaştı. Aksoy, “Bursa’nın genelindeki baca ve tesis sayısını düşünürseniz, bunun yeterli olmadığını görebilirsiniz, gönüllü olarak ya da haberli olarak yapılan denetimlerin 170 olduğunu, şikayet ve habersiz denetimlerin 3 bine yakın olduğunu söylersem de bunun yetersiz olduğunu, aynı zamanda hava kalitesi ölçüm noktalarının da sadece 8 adet olduğunu öğrendiğimde gerçekten soluduğumuz kirli havanın nedenlerini kısaca anlayabiliyorsunuz” diye konuştu.

’21 GÜN BOYUNCA HER GECE DENETİM YAPILDI’

“Bizler sizlerin Ankara’daki sesi olacağız” cümlesiyle konuşmasına başlayan Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, geldiği günden itibaren her dakika sanayicilerle uğraştığını söyledi. Erol, “Bugün burada yaptığımız bu yürüyüş sesimizi Ankara’ya, gerekli yerlere duyuracağından adım gibi eminim. Bu sorun çözülene kadar her zaman en önde yürümeye hazırım. Geldiğimiz günden itibaren ilk önce fabrikaları bireysel olarak zabıtalarımızla kontrol yaptık. Sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan destek istedik. Daha sonra bunu Ankara’ya taşıdık. Kestel’de hiç olmadığı kadar 21 gün boyunca her gece denetim yapıldı. Sonra cezalar yazıldı. Bu cezaların yazılması caydırıcı mı, bana göre caydırıcı. Dördüncü ceza kapatmaya kadar gider” diye konuştu. İlçenin sanayi ve evlerle iç içe olduğu için hava kirliliği sorununun en çok yaşandığı ilçelerden biri olduğunu söyleyen Erol, “Bu sorun sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin genel bir sorunudur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir