Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Akciğer Kanseri Vakaları Artarken Hava Kirliliğinin Rolü!

Sigara ve akciğer kanseri arasındaki ilişkiye dair önemli bir gelişme yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmada, sigara kullanmayan insanlar arasında akciğer kanserinin arttığı belirlendi.

Akciğer kanserinin temel sebebi sigara kullanımı olsa da artık hava kirliliğinin de bu hastalığa yol açabileceği vurgulanıyor. Dünya Sağlık Örgütü, özellikle yoğun hava kirliliği olan bölgelerde yaşayan insanları akciğer kanseri riskine karşı uyarıyor.

Hava Kirliliği ve Adenokarsinom Vakaları

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre, sadece 2022 yılında sigara içmeyen insanların hava kirliliğine maruz kalması sonucunda dünya genelinde 200 bin adenokarsinom vakasının tespit edildiği belirtiliyor, ve bu vakaların büyük bir çoğunluğunun Doğu Asya, özellikle de Çin’de meydana geldiği ifade ediliyor.

Sigara Kullanımındaki Azalma ve Akciğer Kanseri Riski

Doktorlar, sigara kullanımındaki düşüşün direkt olarak adenokarsinom vakalarının artmasına sebep olduğunu açıklıyor. Sigara kullanımındaki azalmaya bağlı olarak sigara kullanmayanlarda akciğer kanseri oranlarında bir artış gözlemleniyor. Özellikle Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde sigara kullanmayanlarda dahi akciğer kanseri riskinin yükseldiği belirtiliyor. Uzmanlar, hava kirliliğinin akciğer kanseri üzerindeki etkisini değerlendirerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

(BSHA – Erkan Doğan)

Link Edin

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?