Güvenlik endişeleri arttı: DeepSeek, verileri Çin’e mi aktarıyor?

Çin merkezli yapay zeka şirketi DeepSeek, tüm dünyada büyük yankı uyandırarak Wall Street’i sarsarken, Nvidia’yı doğrudan etkiledi, App Store’da zirveye çıktı ve Batılı yapay zeka şirketleriyle birlikte NASA gibi devlet kurumlarının da dikkatini çekti.

DeepSeek’in Çin menşeli olması, özellikle gizlilik ve ulusal güvenlik açısından büyük endişelere yol açtı.

Daha önce de TikTok’un, ana şirketinin Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile bağlantıları nedeniyle ABD’de yasaklanması benzer tartışmalara neden olmuştu

ÇİNLİ ŞİRKETLERE AİT MODELLERİ KULLANANLARA HAPİS ÖNERİSİ

ABD’li yasa yapıcılar, DeepSeek gibi Çinli şirketlerin yapay zeka modellerini kullanmasının ulusal güvenlik açısından oluşturduğu riskleri ele alıyor.

ABD eyaleti Missouri’nin Cumhuriyetçi Senatörü Josh Hawley, DeepSeek gibi Çinli şirketlere ait yapay zeka modellerini kullanan kişilerin hapse atılmasını öngören bir yasa tasarısı sundu.

DEEPSEEK KULLANICI VERİLERİNİ ÇİN’E Mİ GÖNDERİYOR?

Siber güvenlik şirketi Feroot Security’nin yeni raporuna göre, DeepSeek’e kaydolduysanız, hesap oluşturma ve giriş süreçlerinde kullanılan gizlenmiş kodlar, bilgilerinizi Çin’e, Çin devletine ait bir telekomünikasyon şirketi olan China Mobile’a gönderiyor olabilir.

China Mobile, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Mayıs 2019’dan bu yana ABD’de faaliyet göstermesi yasaklanmış bir şirket.

Feroot Security CEO’su Ivan Tsarynny, ABC News’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çin hükümetinin kontrolü altındaki sunuculara ve şirketlere doğrudan bağlantılar görüyoruz. Daha önce böyle bir şeyi hiç görmemiştik.”

YENİ BULGULAR ORTAYA ÇIKTI

DeepSeek’in verileri Çin’deki sunucularında sakladığı zaten biliniyordu ve şirket bunu gizlilik politikasında açıkça belirtmişti.

Ancak yeni bulgular, olayın sadece verilerin Çin’de saklanmasından çok daha fazlası olduğunu ortaya koyuyor.

DEEPSEEK, KULLANICILARI TAKİP Mİ EDİYOR?

Tsarynny’nin açıklamalarına göre, yapay zeka destekli analizler, DeepSeek’in gizli kodlarının şifrelerini çözerek, verilerin Çin hükümeti tarafından işletilen CMPassport.com’a aktarıldığını ortaya çıkardı.

Bu, DeepSeek kullanıcılarının parmak izi yöntemiyle izleniyor olabileceğini ve bu izleme verilerinin yalnızca DeepSeek web sitesiyle sınırlı kalmayıp, kullanıcıların ziyaret ettiği diğer web sitelerinde de takip edilebileceğini gösteriyor.

ABD VE AVUSTRALYA’DAN YASAK ÇAĞRILARI

Bu gelişmeler üzerine, Temsilciler Meclisi Üyesi Josh Gottheimer, durumu “alarm verici” olarak nitelendirerek DeepSeek’in tüm hükümet cihazlarından yasaklanmasını talep etti.

Benzer bir adım atan Avustralya hükümeti de DeepSeek’i devlet cihazlarında yasakladı ve bunu “kabul edilemez bir güvenlik riski” olarak tanımladı.

Temsilci Raja Krishnamoorthi ise DeepSeek’in verileri toplamak için gizli kodlar kullanmasını “rahatsız edici” bulduğunu belirtti.

ABC News’e yaptığı açıklamada, ÇKP kontrolündeki şirketlerin bu tür veri toplama yöntemlerini sıkça kullandığını ve bu tür uygulamaları kendi sorumluluğunuzda kullandığınızı ifade etti.

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

James Webb Teleskobu’ndan tarihi keşif: İlk kez bir dış gezegen görüntülendi

NASA’nın 10 milyar dolarlık James Webb Teleskobu, Güneş Sistemi dışındaki genç bir gezegeni doğrudan görüntüleyerek bilim dünyasını büyüledi.

Amazfit Active 2 Square sahneye çıktı

Yeni nesil akıllı saatler arasında dikkat çeken Amazfit Active 2 Square, fitness ve teknoloji tutkunlarını bir araya getiren özellikleriyle piyasaya sürüldü. 17 Haziran 2025 tarihinde Francesco Messina tarafından duyurulan bu cihaz, modern tasarımı …

Instagram’da “hatalı ban” krizi

Instagram kullanıcıları son haftalarda ciddi bir sorunla karşı karşıya. Pek çok kişi, hiçbir kural ihlali yapmadıkları halde hesaplarının aniden askıya alındığını ya da tamamen kapatıldığını bildiriyor. Üstelik bu kişilerin bir kısmı, itiraz başvurusu yapmalarına rağmen Meta’dan herhangi bir geri dönüş alamadıklarını söylüyor. Meta, konuyla ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapmadı.

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.