Firavunların kadim ekmeğiydi, şimdi milyonların tercih oldu: İşte daha az işlenmiş o ekmek

Ekşi mayalı ekmek, pandemiden sonra yeniden popülerlik kazandı. Firavunların kadim ekmeği son yıllarda birçok kişinin tercihi oldu. Pekü ekşi maya gerçekten normal ekmekten daha mı sağlıklı?

İlk olarak, ekşi maya, fermente bir maya türü olduğu için daha az işlenmiş ve doğal bir alternatif sunar. Çalışmalar, ekşi mayanın içerisindeki probiyotiklerin sindirimi kolaylaştırdığını ve bağırsak sağlığını iyileştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, ekşi maya ekmeği, daha düşük glisemik indeks değerine sahip olup, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Bu da diyabet hastaları için daha sağlıklı bir seçenek oluşturabilir.

Bir diğer önemli nokta ise ekşi mayanın, buğdayın içerdiği bazı antinutrientleri (besin emilimini engelleyen maddeler) azalttığına dair bilimsel kanıtlardır. Bu, vücudun ekşi mayalı ekmekten daha fazla besin öğesi emmesini sağlayabilir.

Ekşi mayanın buğdayın içerdiği bazı antinutrientleri (besin emilimini engelleyen maddeler) azalttığına dair bilimsel kanıtlar da mevcuttur (Bello et al., 2019). Bu da, vücudun ekşi mayalı ekmekten daha fazla besin öğesi emmesini sağlayabilir.

Öte yandan, normal ekmek de sağlıklı bir seçenek olabilir, özellikle tam buğday ekmeği tercih edildiğinde. Uzmanlar, hangi tür ekmeğin daha sağlıklı olduğunu değerlendirirken, kullanılan malzemelerin kalitesinin ve işlenme derecesinin büyük önem taşıdığını vurgulamaktadır.

Sonuç olarak, ekşi mayalı ekmek, sağlık açısından birçok avantaj sunabilir, ancak nihayetinde, kişinin diyetine uygunluğu ve tercihlerine göre her iki tür ekmek de sağlıklı bir seçenek olabilir.

Related Posts

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?