Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Kaddafi’den 50 milyon euro fon aldığı suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak
Nicolas Sarkozy, Libya’dan Yolsuzluk İddialarıyla Karşı Karşıya!
T24 Dış Haberler
Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’den milyonlarca euroluk yasadışı seçim kampanyası fonu almasıyla suçlandığı tarihî davada bugün hakim karşısına çıkacak.
Modern Fransa’nın en büyük siyasi finansman skandalı olarak adlandırılan dava sürecinde aralarında üç eski bakanın da bulunduğu 12 kişi yargılanıyor.
10 yıllık bir yolsuzlukla mücadele soruşturmasının ardından mahkeme, soruşturma yargıçlarının Sarkozy ile Libya’da Kaddafi yönetimi arasında bir “yolsuzluk anlaşması” yapıldığı ve aracıların Sarkozy’nin 2007’deki cumhurbaşkanlığı kampanyasını yasadışı yollardan finanse etmek için Paris’teki bakanlık binalarına para dolu bavullar teslim ettiği iddialarını dinleyecek.
Sarkozy ve Kaddafi arasında kirli bir anlaşma mı vardı?
Mahkeme, Kaddafi’nin Sarkozy’nin başkanlık kampanyasını finanse etme karşılığında diplomatik, hukukî ve ticari kolaylıklar talep edip etmediği sorularına yanıt arayacak.
İddia edilen bu iyilik taleplerinden birinin Kaddafi’nin istihbarat şefi ve infazcısı Abdullah el-Senussi’nin Libya’ya iadesi ile ilgili olduğu iddia ediliyor. Senussi, 1989 yılında Nijer üzerinde UTA’ya ait bir yolcu uçağının bombalanması ve 170 kişinin hayatını kaybetmesi olayındaki rolü nedeniyle 1999 yılında bir Fransız mahkemesi tarafından gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 2012 yılında el-Senussi, Moritanya’dan Libya’ya iade edilmişti.
“Libya Davası” modern Fransa’nın en büyük siyasi skandalı olarak görülüyor
2007 ve 2012 Fransa’nın cumhurbaşkanlığını yapmış olan Nicolas Sarkozy, davayla ilgili tüm suçlamaları reddetti. Dava, Fransa halkının siyasilere zaten az olan güvenini daha da sarsma tehlikesi taşıyor.
Fransa’nın üst düzey yetkililerinin Sarkozy’nin İçişleri Bakanı olduğu 2005 yılında Libya’da Kaddafi yönetimi yetkilileriyle bir araya geldiği iddia ediliyor. Kaddafi’yi 2007 yılında Paris’te ağırlayan Sarkozy, Arap Baharı yanlısı demokrasi protestolarının Arap dünyasını kasıp kavurduğu Mart 2011’de Libya’ya askeri müdahale için bastıran ilk Batılı liderlerden biri oldu.
Kendisi de bir avukat olan Nicolas Sarkozy suçlamaları şiddetle reddederek belgeyi ‘sahte’ olarak nitelendirdi ve ‘sahtecilik, gizleme ve yalan haber yayma’ suçlarından suç duyurusunda bulundu.
Eski Fransa Cumhurbaşkanı hakkında halihazırda iki mahkûmiyet kararı bulunuyor. Fransa’nın en yüksek dereceli mahkemesi, geçen ay, Sarkozy’nin bir yargıçtan yasadışı yollarla menfaat sağlamaya çalıştığı gerekçesiyle eski Cumhurbaşkanı hakkında verilen yolsuzluk ve nüfuz ticareti cezasını onadı. Sarkozy’nin bir yıl boyunca elektronik kelepçe takmasına karar verildi. Bu, eski bir devlet başkanı için bir ilk olma niteliği taşıyor.
Ayrı bir davada Sarkozy, sosyalist aday François Hollande’a karşı kaybettiği 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yasadışı aşırı harcamaları gizlemekten suçlu bulunmuştu. Aldığı ceza, şu an temyizde.