Ekonomistler Merkez Bankası enflasyon raporunu değerlendirdi: ‘İktidarın asgari ücrete zam yapmayacağına çok eminler’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2025 İkinci Enflasyon Raporu Değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2025 yılı ikinci Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Banka, enflasyon hedeflerinde değişiklik yapmazken, toplantıda en çok üzerinde durulan konu hedeflerin gerçekleşme ihtimali oldu. Aynı zamanda 19 Mart’ta yaşanan siyasi gelişmelerin neden olduğu kur dalgalanmaları ve asgari ücret artışıyla ilgili sorular da gündemdeydi.

Ekonomistler, enflasyon hedeflerinin sabit tutulmasını ve TCMB Başkanı Fatih Karahan ile Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hatice Karahan ve Cevdet Akçay’ın açıklamalarını sosyal medya üzerinden değerlendirdi.

Yorumlar ve Değerlendirmeler

‘GERÇEK DURUMU YANSITMADIĞINI İFADE ETMİŞ’

Prof. Dr. Hakan Kara, “Merkez Bankası, mahcup bir şekilde manşet işsizlik oranlarının gerçek durumu yansıtmadığını ifade etmiş” dedi.

‘MERKEZ BANKASI İNADIM İNAT DİYOR’

Prof. Dr. Emre Alkin, “Merkez Bankası ‘inadım inat’ diyor: – Dövizi tutmaya devam edecek – Faiz indirimi için fırsat kollayacak ama acele etmeyecek – Döviz rezervlerini yeni bir siyasi gerginlik için toparlamaya çalışacak’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘MERKEZ BANKASI AYLIK/ÇEYREKLİK ENFLASYON TAHMİNLERİNİ PAYLAŞMAMA KARARI ALDI’

Dr. Burcu Aydın, “Merkez Bankası aylık/çeyreklik enflasyon tahminlerini paylaşmama kararı aldı. Başkan Karahan, sebebini piyasanın tahmin patikasını doğru okuyamaması olarak yorumladı” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Profesyonel Yorumlar

‘BEKLENTİLERİN İYİLEŞECEĞİNİ BEKLEMEK HAYALCİLİK’

Prof. Dr. Serap Durusoy, “Enflasyon tahmininin %19 ile %29 arasında geniş bir aralıkta tutulduğu bir ekonomide enflasyon beklentilerinin iyileşeceğini beklemek hayalcilik” ifadeleriyle yorum yaptı.

‘ASGARİ ÜCRET ARTIŞI OLMADAN YAPILMIŞ’

Prof. Dr. Ensar Yılmaz, enflasyon raporu sunumunu ve açıklamalarını şu şekilde özetledi: – Projeksiyon asgari ücret artışı olmadan yapılmış – Uzun süre negatif çıktı açığı öngörülüyor, sınırlı bir büyüme bekleniyor – 19 Mart’ın para politikası karşılığı “blessing in the curse”, şerden hayır çıkarmaya çalışılıyor.

‘İŞLER KESAT MESAJI VERİLDİ Mİ DERSİNİZ’

Ahmet Mergen, “Sonbahara kadar işlerin kesat olacağı mesajı mı verildi dersiniz?” şeklinde yorumda bulundu.

‘TAHMİNLERDE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAĞINI İMA ETMİŞLERDİ’

Baki Atılal, “Zaten 1,5 haftadır hem Sayın Şimsek, hem Sayın Karahan, hem de Sayın Yılmaz enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik olmayacağını her yerde ima etmişlerdi” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘ÇOK SERT BİR DURUŞ BEKLENİYOR SANIRIM’

Ali Cenk Gözen, “Mayıs enflasyonu açıklandıktan sonra alt bandın (%19) kıyısına geliyorsun zaten. %24’ün nasıl gerçekleşebileceğini anlayamadım. Çok sert bir duruş bekleniyor sanırım” ifadeleriyle öngörüde bulundu.

‘ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPMAYACAĞINA ÇOK EMİNLER’

İnan Mutlu, “Merkez Bankası’nın öngörüsündeki tek dayanak; asgari ücrete ara zam yapılmamasına bağlı. Emekliler ve kamu çalışanları da çok düşük zamlara razı olacak. İktidarın asgari ücrete zam yapmayacağına çok eminler” ifadeleriyle yorum yaptı.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalar nereye gidiyor! (19 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,5310 liradan alınan dolar, 39,5330 liradan satılıyor. 45,4240 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 45,4260 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,5190, avronun satış fiyatı ise 45,4500 lira olmuştu.

Sprott hamlesi uranyumu uçurdu

ABD’de uranyum vadeli işlemleri pazartesi günü yüzde 10’a yakın yükselerek 76 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Artış, dünyanın en büyük uranyum fonu olan Sprott Physical Uranium Trust’ın yeni fonu için yaklaşık 200 milyon dolarlık fiziksel uranyum …

Diğer ülkeler harekete geçti: Piyasada ‘KAAN’ heyecanı!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, milli muharip uçak KAAN’la ilgili birkaç ülkeyle temaslarının uzun süredir devam ettiğini belirtti.

Rezervlerde tarihin en sert kaybı

Ödemeler dengesi nisanda 7.86 milyar dolar ile 2 yılın en yüksek cari açığını verirken, 19 Mart sarsıntısının etkisiyle beraber Merkez Bankası döviz rezervleri de nisanda 25 milyar dolar azalış gösterdi. Uzmanlara göre tarihin en sert rezerv kaybı görülürken 4 aylık cari açık 20.3 milyar dolara yükseldi.

Yerli üretim düştü, otomobil pazarı ithal doldu

Yerli üreticiler, kapasite kullanımını tam gerçekleştiremediği için yeni destek paketleri bekliyor. Üretimde yaşanan düşüş devam ederken, ithal araçların pazar payı hızla yükseliyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın beşinci …

Doğal gaz fiyatı yükselişini sürdürüyor

Gösterge vadeli kontratta fiylat Cuma günü %4,8 arttıktan sonra Pazartesi günü %2,2 daha artış gösterdi. HÜRMÜZ BOĞAZI ENDİŞESİ Gaz tüccarları için en büyük endişe, gerilimin daha da tırmanması halinde deniz yoluyla yapılan sevkiyatlar için önemli …