Ekonomi ve enerji kıskacında Merz

Almanya’da Yeni Başbakan Göreve Başladı

Alman hükümeti, Başbakan Friedrich Merz (CDU) liderliğinde Federal Meclis Bundestag’da yemin ederek görevine başladı. Enerji maliyetleri, Ukrayna’daki savaş, oto sanayisindeki kriz, sığınmacı ve şiddet dalgası gibi sorunlarla boğuşan Almanya, yeni başbakandan umutlu. Amerika-Almanya ilişkilerinde önemli bir döneme girildiği düşünülüyor. Ancak yakın gelecekte Amerika ile Almanya arasında gerilimin artabileceği öngörülüyor. Bu gerilimin belirtileri, Almanya Alternatif Partisi AfD’nin anayasaya karşı bir tutum sergilemesi ve Merz’in Ukrayna’ya silah yardımı sözü vermesiyle kendini gösteriyor.

Yeni Bakanlar Güven Vermiyor

Tam da bu noktada Dışişleri Bakanlığı’na atanan Johann Wadephul’un nitelikleri tartışmalı. Wadephul ve diğer kabine üyeleri eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştiriler belki de hükümetin güvenoyu alamamasına yol açtı. Pahalı işgücü ve Rusya’dan ithal edilen enerji maliyetleri arasında sıkışan Almanya’da ekonomi ve enerji bakanlıkları büyük önem taşıyor. Eski Başbakan Olaf Scholz, seçimlerde hezimet yaşayarak hükümette yer alamadı. SPD koalisyonda Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil’i temsil ediyor. Koalisyon ortakları arasında güvensizlik hissi ilk tur oylamasında kendini gösterdi. Oylamaya katılmayan milletvekillerinin kimlikleri hala tartışmalı. Çalışma ve Kalkınma Bakanlıkları ile birlikte SPD’li 7 bakan hükümette yer alıyor. Ayrıca hükümette Dışişleri Bakanı Serap Güler de bulunuyor.

Türkiye İle Yeni Sayfa

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, geleneksel uygulamayı bozarak ilk ziyaretini Fransa’ya yaptı. Fransa’daki görüşmelerde Macron ile Amerika ile ilişkiler, Ukrayna Savaşı ve Avrupa Birliği’nin rolü ele alındı. Alman Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer’un Türkiye ziyareti ise Alman medyasında ‘Türkiye ile yeni dönem’ başlıklarına yol açtı. CDU’nun, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasına rağmen Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine odaklanması bekleniyor.

Related Posts

Vali tarafsızlığını unuttu: Hatipoğlu, bu kez de MHP saflarında

Tarafsız olması gereken bir makamda oturan Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, siyasi temaslarıyla yeniden gündemde. AKP’lilerle yakınlığıyla eleştirilen Vali Hatipoğlu, şimdi de MHP ile benzer görüntüler verdi.

MİT çalışanıyım dedi, 10 milyon TL dolandırdı

Yalova’da telefonla aradığı V.A.’ya (82) kendisini MİT personeli olarak tanıtıp, 10 milyon lira dolandıran M.T., tekrar para isteyince yakalandı. Gözaltına alınan M.T. tutuklanırken, parayı elden aldığı tespit edilen B.K. ise serbest bırakıldı.

Almanya tarih verdi: Rusya’ya yeni yaptırım geliyor!

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, temaslarda bulunmak üzere İtalya’nın başkenti Roma’ya gelen Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile dün akşam saatlerinde başbakanlık sarayı Chigi’de görüştü. Merz, “Rusya üzerindeki baskıyı artıracağız ve salı günü, özellikle Baltık Denizi’ndeki gölge filo üzerine odaklanacak 17. yaptırım paketi gündeme gelecek” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Vatikan’ı Rusya-Ukrayna müzakereleri için “adres” gösterdi

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Vatikan’ı Rusya-Ukrayna müzakereleri için “adres” gösterdi

‘Eşcinsel Robinson Crusoe’: Ölüme terk edilen denizcinin gerçek hayat hikayesi

‘Eşcinsel Robinson Crusoe’: Ölüme terk edilen denizcinin gerçek hayat hikayesi

Köy meydanında infaz: 2 ölü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi Donalar köyünde Necati A. , Sinan Abak ve eşi Kadriye Abak’ı traktörle tarladan döndükleri sırada köyün girişinde tabanca ile vurarak öldürdü.