Dünyanın Takip Ettiği Davaya Küba’da Dahil Oluyor

Küba, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı “soykırım” suçlamasıyla ilgili dava sürecine katılma kararı aldığını duyurdu.

Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Filistin halkının maruz kaldığı soykırım suçunu durdurma çabalarını desteklemek amacıyla bu adımın atıldığı belirtildi. Ülke, Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne bağlı kalarak uluslararası hukuki sorumluluklarını yerine getireceğini ve üçüncü bir devlet olarak sözleşmenin yorumunda bulunacağını vurguladı.

İsrail’in 4. Cenevre Sözleşmesi hükümlerini ihlal ettiği ve ABD’nin koruması altında bu suçları işlediği ifade edilerek, soykırım, apartheid rejimi ve zorla yerinden etmenin uluslararası hukukta yeri olmadığı vurgulandı.

Uluslararası Adalet Divanı

SOYKIRIM DAVASINDA SON DURUM

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023 tarihinde İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla dava açtı. BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği iddiasıyla yapılan bu hareket, Gazze’deki acil durumu dikkate alarak başlatıldı.

UAD, 26 Ocak’ta aldığı kararda İsrail’in soykırım suçlamasını engellemek için gerekli önlemleri almasını, Gazze’deki insani yardım ve temel hizmetlerin sağlanmasını güvence altına alacak tedbirleri almasını talep etti.

Güney Afrika, Mart ve Mayıs aylarında yaptığı ek tedbir başvurularıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları durdurmasını, insani yardımları engellememesini ve BM görevlilerinin bölgeye girişine izin vermesini sağlamayı hedefledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx