Deprem travmasının sessiz etkisi: Çocuklarda gerileme gözlenebilir

23 Nisan’da Marmara Denizi Silivri Açıklarında Meydana Gelen Deprem Çocukları da Etkiledi

Marmara Denizi Silivri açıklarında 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, yetişkinlerin yanı sıra çocukları da olumsuz etkiledi.

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, depremin çocuklar ve yetişkinlerde şiddetli korku ve kaygıya neden olduğunu belirtti. Depremin ardından insanların farklı tepkiler verdiğine değinen Şimşek, “Kimisi sabaha kadar dışarıda beklerken, kimisi şehri terk etti. Kimisi ise ne yapacağını bilemediği için sessizce beklemeye geçti. Bu gibi durumlarda korku, öfke, suçluluk, çaresizlik gibi duygusal tepkilerin yanı sıra zihinsel ve bedensel belirtiler de görülebilir” dedi.

Şimşek, bu tepkilerin stres hormonu seviyelerinin artmasıyla doğal olduğunu belirterek, sarsıntının şiddeti, süresi, yaş, deneyimler ve çevresel faktörlerin tepkilerin süresini ve şiddetini etkileyebileceğini vurguladı.

Deprem sonrası yetişkinlerin hem kendi hem de çocuklarının toparlanmasının zor olabileceğini belirten Şimşek, öncelikle kendi ruhsal ve bedensel sağlıklarına odaklanmaları gerektiğini dile getirdi. Basit nefes egzersizleri ve rahatlama tekniklerinin faydalı olabileceğini ifade etti.

“Alt ıslatma, yalnız yatamama, konuşmada zorluk gibi davranışlar ortaya çıkabilir”

Çocukların beyin ön kısmının gelişimini tamamlamamış olabileceğine işaret eden Şimşek, bu süreçte çocukların yetişkin desteğine ihtiyaç duyabileceğini belirtti. Duygusal ve davranışsal gerilemelerin geçici olabileceğini vurgulayan Şimşek, ailelerin bu belirtiler karşısında endişelenmemesi gerektiğini aktardı.

Çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasının ve onlarla destekleyici bir şekilde hareket edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Şimşek, çocuklara yaşlarına uygun oyunlarla destek olunabileceğini belirtti.

Çocukları Güvende Hissettirmenin Yolları

Şimşek, çocukları güvende hissettirmenin yolları hakkında şunları kaydetti: “Balon şişirip oynamak nefes egzersizi sağlar. Fiziksel aktiviteler ve oyunlar çocukların hareket etmelerine yardımcı olur. Kuklalarla hikaye anlatmak, birlikte resim yapmak gibi aktiviteler duygularını ifade etmelerine yardımcı olabilir. Günlük rutinler oluşturmak ve diğer çocuklarla vakit geçirmek çocukların kaygılarını azaltabilir. Özellikle uyku, beslenme, sevgi ve şefkat önemlidir. Çocuklarınıza sevginizi göstermek ve onları dinlemek duygusal destek sağlar.”

Şimşek, çocukların davranışlarını anlamakta zorlanan ebeveynlere uzman desteği almalarını tavsiye ederek, “Duygusal sorunlar fiziksel hastalıklar gibi tedavi edilebilir. Sevgi, sabır ve ilgi her zaman önemlidir. Oyun, çocukların dili ve oyuncaklar ise kelimeleridir. Onları oyunla, sevgiyle, sabırla desteklemek çok kıymetlidir” dedi.

Related Posts

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Uykuya dalamayanlar mışıl mışıl uyuyacak! İlaca gerek kalmıyor, 2 kelime yeter

Uykusuzluk, ne yazık ki yaşamın en yaygın sorunlarından biridir. Yatağa yattığınızda gözlerinizi kapatsanız da zihniniz bir türlü sakinleşmeyebilir. Bu durum, sadece yorgun bir bedenle değil, uykuya direnen bir beyinle de mücadele ettiğiniz anlamına gelir. Birçok kişi bu sorunu çözmek için uyku haplarına başvururken, doğal ve etkili bir yöntem sosyal medyada sağlık tavsiyeleriyle tanınan acil servis doktoru Dr. Joe tarafından öneriliyor.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …

Sezaryen bir doğum tercihi değil, bir nevi ameliyattır

SAMSUN Sağlık Müdürü Mustafa Uras, “Sezaryen bir doğum tercihi değildir, bir nevi ameliyattır. Anne ve bebek sağlığı açısından bir tehdit olduğu zaman doktor tarafından verilen bir karardı. Maalesef son yıllarda gerek anne adaylarımızın kararı olsun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir