Çin ve Filipinler Arasında Denizde Gerilim

Çin Sahil Güvenliği İki Filipin Araştırma Gemisini Engelledi ve Gerilime Yol Açtı

Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurlarının, Güney Çin Denizi’nde Filipinler Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosuna ait iki araştırma gemisini engellemesi iki ülke arasında gerilime yol açtı. Filipinler Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamaya göre, olay iki ülke arasında egemenlik ihtilafına konu olan Spratly Adaları’nın kuzeyinde Sandy Resifi yakınında yaşandı. Çin Sahil Güvenlik gemileri bölgede araştırma amacıyla seyreden iki Filipin gemisine yaklaşırken Çin donanmasına ait helikopter, adacıktan kum numunesi toplamak üzere gemiden hareket eden iki botun üzerinde uçarak araştırma görevini engelledi. Çin Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamada da bölgeye yasa dışı giren iki Filipin gemisinin engellendiği, resife yanaşmaya ve numune toplamaya teşebbüs eden araçların da uyarılarak uzaklaştırıldığı kaydedildi. Çinlilerin “Tieşien Jiao”, Filipinlilerin “Bailan”, Vietnamlıların ise “Dao Son Ca” olarak adlandırdığı Sandy Resifi, 1974’te Vietnam tarafından işgal edilmişti. Resif, son 25 yılda herhangi bir ülkenin tam kontrolünde bulunmuyor. 7 hektarlık bir kum adacığı olan resif, Güney Çin Denizi’nde Çin ile Filipinler arasında yeni bir sürtüşme noktası oldu.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor. Çin, ilk kez 1947’de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Related Posts

Demir pano öğrencilerin üzerine düştü; felaket yaşandı

Samsun’un Atakum ilçesindeki etkinlikte demir pano sahnedeki öğrencilerin üzerine düştü. Kazada, 5 öğrenci hafif yaralandı.

Kuzey Kore Güney’e yönelik hoparlörlerden ‘propaganda yayınını’ durdurdu

Güney Kore, Kuzey’in iki ülke sınırında geçen yıl başlattığı hoparlörlerden “propaganda yayınını” durdurduğunu duyurdu.

Trump personellerini Orta Doğu’dan çekiyor: Bölge daha tehlikeli hale gelebilir

ABD Başkanı Trump, Orta Doğu’daki personelin çekilme kararını “bölgenin tehlikeli hale gelmesi” ile gerekçelendirdi. İran’a nükleer silah uyarısını yineleyerek “Asla izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Natanyahu: Osmanlı İmparatorluğu geri dönmeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Osmanlı İmparatorluğu’nun yakın zamanda geri döneceğini düşünmüyorum, dönmeyecek.” dedi.

Gaziosmanpaşa’da başkanvekilliğine seçilen AKP’li Eray Karadeniz’in FETÖ’yü öven paylaşımları ortaya çıktı

Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin ‘tutuklanmasının’ ardından Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde yapılan ‘seçimle’, belediye CHP’den AKP’ye geçti. 3 tur süren seçimde başkan vekilliği görevine AKP’nin adayı Eray Karadeniz seçildi. Karadeniz’in, geçmişte FETÖ’yü öven paylaşımları gündem oldu.

Kurban atıklarını kanallara attılar: Sonucu felaket oldu

Adana’da tarımsal alanlarında sulama amaçlı kullanılan kanallara atılan kurban atıkları, kötü koku ve görüntüye neden oldu. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, bu durumun halk sağlığını ve çevreyi ciddi anlamda tehdit ettiğini belirterek, tarımsal sulama yapan çiftçileri ve tarım işçilerini uyardı.