BRICS toplantısında gündem Trump: “Bakanlar hazırlık yapıyor”

BRICS Ülkeleri Ticarette Tek Taraflı Önlemlere Karşı Bildiri Yayımlayacak

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde gerçekleştirilen toplantının ardından, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS grubu, altı yeni üyenin katılımıyla genişleyen grup, ticarette “tek taraflı önlemleri” eleştiren ortak bir bildiri yayımlamaya hazırlanıyor. Brezilyalı Büyükelçi Mauricio Lyrio, bakanların, çok taraflı ticaret müzakerelerinin ticaretteki ana ekseni olduğunu teyit eden bir deklarasyon üzerinde çalıştığını belirtti.

Lyrio, BRICS ülkelerinin uzun süredir benimsediği bir tutum olan tek taraflı önlemlere karşı eleştirilerini yineleyeceklerini ve bu konuda önemli mesajlar vereceklerini kaydetti. Geçen yıl ABD’nin ticaret politikalarından kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya kalan BRICS grubu, ABD’nin Çin’e yönelik yüksek gümrük vergilerine karşı daha sert bir dil kullanılması için baskı yaptı. Ancak müzakerelere aşina bir kaynağa göre, nihai metin eleştirel olsa da doğrudan çatışmacı bir üslup içermeyecek.

Trump, BRICS ülkelerinin ticarette doları devre dışı bırakacak bir ortak para birimi oluşturma girişimlerine karşı çıkarak, böyle bir adım atılması durumunda yüzde 100 oranında ek gümrük tarifeleri uygulanabileceğini belirtmişti. Brezilya’nın BRICS dönem başkanlığı sırasında ortak para birimi hedefini şimdilik rafa kaldırmasıyla birlikte, küresel ticarette ABD dolarına olan bağımlılığın azaltılmasına yönelik adımların önü açılabilir.

Kasım ayında Brezilya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne hazırlık kapsamında, BRICS dışişleri bakanları iklim finansmanı konusunda ortak bir tutum belirlemeyi de görüşecekler. Bu konu, Brezilya’nın dönem başkanlığı için kilit bir öncelik taşıyor.

BRICS Nedir?

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ekonomilerini kastetmek için kullanılan bir terimdir. BRICS ülkeleri arasındaki ilişkiler eşitlik, devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkelerine dayanmaktadır. Bu terim, Goldman Sachs Yatırım Bankası başkanı Jim O’Neill tarafından 2001 yılında ortaya atılmış ve Güney Afrika’nın 2011 yılında katılmasıyla BRICS olarak adlandırılmıştır.

BRICS grubuna daha önce tam üyelik için ilgilerini dile getiren ülkeler arasında Afganistan, Arjantin, Lübnan, Endonezya, Meksika ve Türkiye bulunmaktadır. Diğer yandan İran, Mısır, Nijerya, Sudan, Suriye, Bangladeş ve Yunanistan da BRICS grubuna katılma yolunda adımlar atabileceklerini ifade etmişlerdir.

Related Posts

Leman Dergisi yazı işleri müdürü Aslan Özdemir’e tutuklama talebi

Leman dergisinde yer alan karikatüre yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan derginin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Bakan Güler KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu’nu kabul etti

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu’nu kabul etti. Görüşmede ikili savunma ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

ASEAN ve AB arasında stratejik ortaklık

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve Avrupa Birliği (AB) üst düzey yetkilileri, iki blok arası stratejik ortaklığı güçlendirmeyi hedefliyor.

‘Milyarderlerin Arka Bahçesi’nde doğum günü cinayeti

Bahamalar’da “Milyarderlerin Arka Bahçesi” olarak anılan Harbour Adası açıklarında demirli süper yatta çalışan 20 yaşındaki mürettebat Paige Bell, makine dairesinde öldürülmüş halde bulundu.

Donald Trump tehdit savurmaya devam ediyor: “Davayı durdurmazsanız vergileri arttırırım”

Donald Trump’ın Brezilya’ya yönelik beklenmedik yüzde 50 gümrük vergisi tehdidi, küresel ticaret dengelerini alt üst ediyor. Bolsonaro davası ve bakır ithalatı üzerine yükselen gerilim, uluslararası arenada yeni bir ticaret savaşının sinyallerini …

Bakan açıkladı: 5 ilaç daha geri ödeme kapsamına alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 25 farklı kanser alt türüne karşı uygulanan 5 immünoterapi ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.