BMGK’nin yeni geçici üyeleri göreve başladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2025-2026 Dönemi Geçici Üyeleri Göreve Başladı

Somali, Pakistan, Panama, Yunanistan ve Danimarka, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2025-2026 dönemi geçici üyeleri olarak seçildi ve göreve başladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, BMGK’nin yeni geçici üyeleri için düzenlenen törene, Ocak ayı dönem başkanı Cezayir ile yeni üye ülkelerin daimi temsilcileri de katıldı. Törende, yeni üyelerin bayrakları BMGK’deki alana yerleştirildi.

Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre’nin görev süresinin sona ermesiyle haziranda BM Genel Kurulu’ndaki oylama sonucunda seçilen yeni üyeler, resmen görevlerine başladı.

BMGK’de, Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD’nin daimi üye olduğu konseyde, iki yıllığına seçilen 10 geçici üye bulunmaktadır. Geçici üyelerden 5’i ise her yıl yenilenmektedir.

Coğrafi dağılıma göre yapılan seçimlerde Afrika Grubu’na 2, Asya-Pasifik Grubu’na 1, Latin Amerika ve Karayipler Grubu’na 1 ve Doğu Avrupa Grubu’na 1 sandalye verilmektedir.

BMGK’de geçici üye olabilmek için adayların BM Genel Kurulu’nda oyların üçte ikisini alması gerekmektedir, yani 193 üye ülkeden en az 129 oy almak gerekir.

Somali, Pakistan, Panama, Yunanistan ve Danimarka’nın haziranda yapılan BM Genel Kurulu oylamasında sırasıyla 179, 182, 183, 182 ve 184 oy alarak, 1 Ocak 2025-31 Aralık 2026 arasında geçici BMGK üyeleri olma hakkı kazandılar.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Bakan Güler KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu’nu kabul etti

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu’nu kabul etti. Görüşmede ikili savunma ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

ASEAN ve AB arasında stratejik ortaklık

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve Avrupa Birliği (AB) üst düzey yetkilileri, iki blok arası stratejik ortaklığı güçlendirmeyi hedefliyor.

‘Milyarderlerin Arka Bahçesi’nde doğum günü cinayeti

Bahamalar’da “Milyarderlerin Arka Bahçesi” olarak anılan Harbour Adası açıklarında demirli süper yatta çalışan 20 yaşındaki mürettebat Paige Bell, makine dairesinde öldürülmüş halde bulundu.

Donald Trump tehdit savurmaya devam ediyor: “Davayı durdurmazsanız vergileri arttırırım”

Donald Trump’ın Brezilya’ya yönelik beklenmedik yüzde 50 gümrük vergisi tehdidi, küresel ticaret dengelerini alt üst ediyor. Bolsonaro davası ve bakır ithalatı üzerine yükselen gerilim, uluslararası arenada yeni bir ticaret savaşının sinyallerini …

Bakan açıkladı: 5 ilaç daha geri ödeme kapsamına alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 25 farklı kanser alt türüne karşı uygulanan 5 immünoterapi ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.