Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Mine Nur Ala cinayetinde katil eşe ağırlaştırılmış müebbet

Ankara’da boşanma aşamasındaki eşi Mine Nur Ala’yı öldüren Emrah Ala’nın “eşe karşı tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı

CHP’li Yücel: ‘İzmir Barosu’nu göreve davet ediyorum’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyon sonrası CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel’den açıklama geldi.

İzmir’in Seferihisar ilçesindeki orman yangını nedeniyle bir mahalle tahliye edildi

İzmir’deki yangınlar devam ederken Seferihisar ilçesinde Atatürk Mahallesi güvenlik amacıyla tahliye edildi.

Emlakçı adam öğretmen karısını 6. kattan aşağı attı

Adana’da emlakçılık yapan Çağlar Gökgül (36), sosyal medyada tanışıp 21 gün önce evlendiği giyim öğretmeni eşi Dilek Gökgül’ü (31) oturdukları apartmanın 6. katındaki dairenin balkonundan atarak belden aşağısının felç kalmasına neden olduğu iddiasıyla tutuklandı.

İsrail siyasi mahkumların olduğu cezaevini vurmuştu: İran, yaşamını yitirenlerin sayısını açıkladı

İran, İsrail’in Tahran’da siyasi mahkumların tutulduğu Evin Cezaevi’ne 23 Haziran’da düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran’ın UAEA Başkanı Grossi’ye karşı tavrı kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran’ın UAEA Başkanı Grossi’ye karşı tavrı kabul edilemez