CHP’li Halıcı’dan Bakan Tekin’e rektör tepkisi: Üniversite bilim üretir, eş dost zengin etmez

CHP Isparta Milletvekili Halıcı: Rektöre Yapılan Ödemeler Tartışma Yarattı

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Çankırı Karatekin Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye döner sermayeden aylık 1 milyon 200 bin TL’yi aşan ödemeler yapıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Halıcı’nın yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yanıt verdi ve açıklamaları tartışmaları alevlendirdi.

Halıcı, rektöre uzun süre yapılan yüksek ödemeleri, “üniversite kaynaklarının kişisel menfaate tahsisi” olarak nitelendirerek, “Bu iktidar üniversiteleri bilim üreten kurumlar olarak değil, kendi yandaşları için kurdukları gelir kapısı olarak görüyor” dedi.

“YÖNETİCİ PAYI OLARAK YAPILIR”

Halıcı’nın soru önergesinde, eski Rektör Harun Çiftçi’ye döner sermayeden yapılan ödemelerin toplamı, süresi ve yasal dayanağı sorgulandı. Aynı zamanda, döner sermaye gelirine katkı sağlayan akademisyenlere neden ödeme yapılmadığı, itiraz eden personelin neden cezalandırıldığı ve iddialara yönelik bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı da gündeme getirildi.

MEB Bakanı Tekin ise, rektörlere yapılan ek ödemelerin “mevzuata uygun ve belirlenen oranlarla sınırlı” olduğunu belirtti. Tekin, “Üniversite yönetim kurulunun uygun gördüğü birimin döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ödeme yapılır” şeklinde konuştu.

“KAMU ZARARI MESELESİ”

Bu açıklamaların ardından Halıcı, Bakanlığın bu ödemeleri açıkça onayladığını ve sorun gözükmeyen bir yaklaşım sergilediğini belirterek, “Bir rektöre ayda 1 milyon 200 bin TL döner sermayeden ödeme yapılması olağan mıdır? Üniversite, bilim üreten bir kurumdur ve kişisel menfaatler için kullanılmamalıdır. Bu durumu araştırmak yerine ‘mevzuata uygun’ demek, kamu kaynaklarının nasıl savurganca harcandığını göstermektedir.”

Akademisyenlere yıllardır hiçbir ödeme yapılmadığı konusunda Halıcı, “Üniversitede çifte standart uygulanmıştır. Rektöre milyonlarca lira aktarılırken, diğer akademisyenler yok sayılmıştır. Üstelik itiraz eden personele mobbing uygulanmıştır. Bu artık sadece etik değil, ciddi bir kamu zararı meselesidir” şeklinde konuştu.

Halıcı son olarak, “Bu olay sadece bir üniversiteyle sınırlı olmayabilir. Bakanlık, derhal üniversitelerdeki döner sermaye uygulamalarını incelemelidir. Aksi takdirde, bilimin değil yandaşlığın ödüllendirildiği bir düzene dönüşebilir” uyarısında bulundu.

Related Posts

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

Jandarma Genel Komutanlığı’na 548 öğrenci alınacak

Jandarma Genel Komutanlığı’na 548 öğrenci alınacak

Google’da tatil için en çok aratılan ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?

Google’da tatil için en çok aratılan ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?

Tercih dönemi için 30 bin danışmanlık birimi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrenciler için 81 ilde 30 binin üzerinde ‘Tercih Danışmanlığı Birimi’ oluşturuldu.

Taksim metrosu son durum 1 Temmuz 2025 || Taksim metrosu kapalı mı, açık mı, ne zaman açılacak?

İstanbul’un en yoğun ulaşım noktalarından biri olan Taksim Metro İstasyonu’nun 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla son durumu, milyonlarca İstanbullu tarafından merak ediliyor! M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın kalbi konumundaki Taksim İstasyonu ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı, İstanbul Valiliği’nin aldığı kararlar doğrultusunda zaman zaman kapatılabiliyor. Peki, 1 Temmuz Taksim metrosu açık mı, kapalı mı? Taksim metrosu çalışıyor mu?

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi dünyada parlayan yıldız olma yolunda hızla ilerliyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi dünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ilişkin 2025 Etki Sıralamalarında (Impact Rankings) beş ayrı kategoride dünyada ve Türkiye’de ilk sıralarda yer aldı.