Gastronomi turizmi zamanı

Gastronomi Turizmi ve Ülkelerin Mutfak Tanıtımı

Aylin Öney- Yaz mevsimi gelince turizm sektöründe hareketlenme başlıyor. Turizmle birlikte yeme içme sektörü de canlanıyor. Artık insanlar, tatil tercihlerini deniz-güneş-kumun ötesine taşıyarak yeni lezzetler keşfetme ve farklı tatlar deneme eğilimindeler. Gastronomi turizmi giderek önem kazanırken, pek çok ülke kendi mutfak kültürünü tanıtmaya odaklanıyor. Bu noktada ülkelerin izlediği yol farklılıklar gösterebiliyor.

Bazı ülkeler uluslararası yayınlar ve televizyon programlarıyla mutfaklarının tanınabilirliğini artırmaya çalışıyor. Örneğin, son zamanlarda Gürcistan’ın ünlü İngiliz şef ve televizyon programcısı Jamie Oliver’a 750 bin dolar ödediği konuşuluyor. Benzer şekilde, Türk Hava Yolları da dünya genelinde yayınlanan reklamlarıyla Türkiye’nin cazip bir turizm destinasyonu olduğunu vurguluyor.

Diğer ülkeler ise gastronomi konferansları, şef buluşmaları ve etkinlikler düzenleyerek mutfaklarını tanıtmayı hedefliyor. İspanya’da Bask bölgesinde uzun yıllardır düzenlenen Gastronomika ve başkent Madrid’deki Füzyon etkinlikleri bu alanda öne çıkan etkinlikler arasında yer alıyor. Türkiye’de ise bu yıl 10. yılını kutlayacak olan Gastromasa etkinliği, dünyanın önde gelen şeflerini bir araya getirerek Türk mutfağını tanıtma fırsatı sunuyor.

Ünlü Şeflerin Etkisi

Bazı ülkeler ise tanınmış şeflerine destek vererek onların uluslararası alanda ün kazanmalarını sağlıyor. Bu sayede dünya çapında tanınan şeflerin bulunduğu yerler, gastronomi haritasında önemli bir konuma yükseliyor. Örneğin, Slovenya’da diplomat olması beklenirken eşinin ailesinin lokantasında işe başlayan Ana Ros gibi başarı hikayeleri mevcut. Benzer şekilde Danimarka’da Noma restoranı ile ünlenen Rene Redzepi, devlet desteğiyle genç şefler arasında önemli bir figür haline geldi. İspanya’da ise Ferran Adria’nın liderliğindeki El Bulli restoranı tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı.

Related Posts

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.

Başekonomist ‘Beni şaşırtmaz’ dedi, gram altının kaç lira olacağını açıkladı

Altın fiyatları küresel gerilimlerin gölgesinde dalgalı seyrederken, altının rotası yatırımcılar ve alım-satım yapacakların radarında. Bir yandan küresel belirsizliklere dikkat kesilen piyasalar bir yandan da fırtınlı ortamda güvenli liman konumunu …

Mayıs ayı işsizlik rakamları açıklandı

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,4 seviyesinde gerçekleşti.

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.

Türkiye’nin ilk YEKA yüzer güneş santrali için aday bölge belirlendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının internet sitesinde paylaşılan duyuruya göre, aday yüzer YEKA GES için belirlenen bölge, Demirköprü Barajı ve hidroelektrik santrali rezervuar alanı oldu. Duyuruda, YEKA yönetmeliği kapsamında yürütülen …

Bodrum’daki 1 milyon TL’lik hesap gündemde: Servis ücretine 111 bin TL yazdılar

Yaz sezonunun başlamasıyla Bodrum’da bir restoranda kesilen 1 milyon 38 bin TL’lik hesap, sosyal medyada gündem oldu. Servis ücretinin 111 bin TL olması büyük tepki çekti.