Yerli üretim düştü, otomobil pazarı ithal doldu

Yerli Üreticiler Yeni Destek Paketlerini Bekliyor

Yerli üreticiler, kapasite kullanımını tam anlamıyla gerçekleştiremediği için yeni destek paketlerini beklemeye başladı. Üretimdeki düşüş devam ederken, ithal araçların pazar payı hızla yükseliyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın beşinci ayında ithal otomobillerin payı yüzde 71,6’ya ulaştı. İlk 5 aylık ortalama ise yaklaşık yüzde 70 seviyesinde seyrediyor. İthal otomobil pazarının 2016 yılından bu yana yüzde 70’in altında kalması, dokuz yıl aradan sonra tekrar 2016-2017 dönemindeki seviyelere geri dönüşünü gösteriyor.

İthal Otomobillerin Pazar Payı %70’e Yaklaştı

Ocak-Mayıs 2025 döneminde ithal otomobillerin pazar payı %70’e yaklaştı. Bu dönemde geçen yılın aynı aylarına göre toplam otomobil satışları %5, ithal otomobil satışları %5 ve yerli otomobil satışları %5 oranlarında artış gösterdi. 2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde hafif ticari araç (minibüs + kamyonet) pazarında ithalatın payı %80 olarak gerçekleşti.

İthal Hafif Ticari Araçların Pazardaki Payı %82’yi Aştı

2025 yılının Ocak-Mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplam hafif ticari araç satışları %2 azalırken, yerli hafif ticari araç satışları %39 oranında geriledi. Bu süreçte ithal hafif ticari araç satışları %17 artış gösterdi. İthalat payındaki en büyük artış 2022 yılından itibaren gerçekleşti. Fiat Doblo üretiminin sona ermesiyle birlikte, 2022’de %41,1 olan ithalat payı hızla yükseldi. Son dönemde ise ithal hafif ticari araçların pazardaki payı %82’yi aşmış durumda.

İlk 5 Ayda Toplam Otomotiv Üretimi %1,4 Azaldı

OSD verilerine göre, 2025 yılının ilk 5 ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,4 azalarak 598 bin 495 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi %4 gerileyerek 375 bin 183 adete düştü. Toplam üretim, traktörler de dahil olmak üzere %3 azalarak 612 bin 238 adet oldu. Ticari araç grubunda üretim %4 artarken, hafif ticari araç grubunda %7 artış görüldü. Ağır ticari araç grubu ise %19 geriledi.

Ocak-Mayıs döneminde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı %68 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanım oranları araç gruplarına göre şu şekilde: hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) %69, kamyon grubunda %53, otobüs-midibüs grubunda %62 ve traktörde %44. Bu dönemde otomotiv ihracatı adet bazında geçen yıla göre %5 artarak 440 bin 221 adet oldu.

Geçen Yılın Aynı Dönemine Kıyasla %3 Artış Gösterdi

2025 yılının ilk 5 ayında toplam araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3 artarak 506.592 adete yükseldi. Otomobil satışları da %5 artarak 394.327 adete ulaştı.

Ticari Araç Pazarında Düşüş Yaşandı

Ticari araç pazarında ise düşüş yaşandı. Toplam ticari araç pazarı %4, ağır ticari araç pazarı %13, hafif ticari araç pazarı ise %2 oranında geriledi. İç pazarda yerli araçların payı otomobilde %31, hafif ticari araçlarda %20, ağır ticari araçlarda ise %63 olarak kaydedildi.

Related Posts

ABD’li dev bankalardan Türkiye tavsiyesi

CHP Kurultayının iptali davasının 8 Eylül’e ertelenmesinin ardından Wall Street bankaları müşterilerine Türk tahvili ve lira alma tavsiyesi verdi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.

Başekonomist ‘Beni şaşırtmaz’ dedi, gram altının kaç lira olacağını açıkladı

Altın fiyatları küresel gerilimlerin gölgesinde dalgalı seyrederken, altının rotası yatırımcılar ve alım-satım yapacakların radarında. Bir yandan küresel belirsizliklere dikkat kesilen piyasalar bir yandan da fırtınlı ortamda güvenli liman konumunu …

Mayıs ayı işsizlik rakamları açıklandı

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,4 seviyesinde gerçekleşti.

Gastronomi turizmi zamanı

Tatil rotaları oluşturulurken yeni lezzetler keşfetmek, yeni tatlarla tanışmak öncelikli tercih haline geliyor.

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.