Kurban atıklarını kanallara attılar: Sonucu felaket oldu

Kurbanlık Atıklar Sulama Kanallarını Tıkadı, Halk Sağlığı Tehdit Altında

Adana’nın Yüreğir ilçesinde bazı vatandaşlar, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlıkların deri ve iç organ gibi atıklarını tarımsal sulama kanallarına attı. Bu durum, Ceyhan Nehri’ne kadar uzanan kanalların tıkanmasına ve halk sağlığını tehlikeye sokan bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep oldu. Akarcalı Mahallesi sakinleri, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait YS2 sulama kanalının kurbanlık atıklarıyla dolmasından dolayı bayramlarını kötü kokuyla geçirdi.

Atıkların Temizlenmesine Rağmen Sorun Devam Ediyor

Akarcalı Mahalle Muhtarı Şükrü Dişkaya, DSİ’ye ait YS2 sulama kanalının kent merkezinden mahallelere kadar uzandığını ve atıkların kimler tarafından suya atıldığının belirsiz olduğunu dile getirdi. Ekiplere bilgi verilmesi üzerine bölgede temizlik çalışmaları yapıldığını ancak atıkların bayramın 2. ve 3. gününde hala gelmeye devam ettiğini açıkladı. Dişkaya, “Hayvan derileri, iç organları, baş ve ayak bölümleri bu suya atılmış. Bu rezil bir manzara. Temizlendikten sonra toprağa gömüldü ancak atıklar hala gelmeye devam ediyor ve koku da devam ediyor. Dinimiz temizliği emrediyor. Kurban kesiminden sonra böyle bir şey yapılmamalı. Ne bizim ne başka insanların sağlığını riske atmamalılar” şeklinde konuştu.

‘Halk Sağlığı Tehlikeye Atılıyor’

Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ertan Kara, konuyla ilgili olarak, “Hayvan atıklarında mikroorganizmalar, parazitler ve bakteriler bulunmaktadır. Bu atıkların yol açtığı görüntüler, çeşitli hastalıkların yayılmasına neden olmaktadır. Köpekler tarafından parçalanması sonucu ‘kist hidatik’ hastalığına sebep olabilmektedir. Ayrıca, hayvan derilerinin toplanmaması durumunda içlerinde kene bulunabilir. Hayvan iç organlarındaki bakterilerin toprak ve suya geçmesiyle çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Talimatlara uymayan tarım işçileri, çıplak ayakla sulama faaliyetlerinde bulunduklarında insanlara parazit geçişine yol açabilirler. ‘Kist hidatik’ adı verilen hastalık yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Önlemler Alınmalı

Prof. Dr. Kara, bu kirlilik sonrasında alınması gereken önlemleri sıralayarak, “Sulama kanallarının temizlenmesi ve atıkların zarar vermeden toprak alanlara gömülmesi gerekmektedir. Tarım faaliyetlerinde bulunanların çizme giymesi önemlidir. Kullanılan sularda yıkanan çamaşırların bir süre kullanılmamasını öneriyoruz. Her yıl kurban kesilirken atıkların sert, kalın ve patlamayacak şekilde siyah poşetlere konularak belirli noktalara bırakılması gerekmektedir. Özel kesim alanlarına dikkat edilmelidir” dedi.

Related Posts

CHP’li Yücel: ‘İzmir Barosu’nu göreve davet ediyorum’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyon sonrası CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel’den açıklama geldi.

İzmir’in Seferihisar ilçesindeki orman yangını nedeniyle bir mahalle tahliye edildi

İzmir’deki yangınlar devam ederken Seferihisar ilçesinde Atatürk Mahallesi güvenlik amacıyla tahliye edildi.

Emlakçı adam öğretmen karısını 6. kattan aşağı attı

Adana’da emlakçılık yapan Çağlar Gökgül (36), sosyal medyada tanışıp 21 gün önce evlendiği giyim öğretmeni eşi Dilek Gökgül’ü (31) oturdukları apartmanın 6. katındaki dairenin balkonundan atarak belden aşağısının felç kalmasına neden olduğu iddiasıyla tutuklandı.

İsrail siyasi mahkumların olduğu cezaevini vurmuştu: İran, yaşamını yitirenlerin sayısını açıkladı

İran, İsrail’in Tahran’da siyasi mahkumların tutulduğu Evin Cezaevi’ne 23 Haziran’da düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran’ın UAEA Başkanı Grossi’ye karşı tavrı kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran’ın UAEA Başkanı Grossi’ye karşı tavrı kabul edilemez

Yeni salgın patladı, o bölgeye giriş çıkışlar kapatıldı

Manisa’nın Selendi ilçesine bağlı Kırsal Çamyayla Mahallesi’nde büyükbaşlarda şap hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine 8 köy karantinaya alındı.