Almanya’nın İhracat Beklentisi, Trump’ın Tarifeleriyle Düştü
Almanya’da şirketlerin ihracat beklentileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını yayımladı.
Almanya’da martta eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Böylece endeks, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine indi.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerini kullandı. Wohlrabe, söz konusu tarifelerin belirsizliğin durumu daha da kötüleştireceğini belirtti.
Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini beklediğini söyledi.
Bu arada, ABD’de başkanlık görevine 20 Ocak’ta başlayan Donald Trump, 2 Nisan’da Avrupa Birliği’nden yapılan ithalata yönelik yüksek cezai gümrük vergileri açıklamış, ancak kısa bir süre sonra bunları kısmen askıya almıştı.
Analizlere göre, Trump’ın AB ithalatına yönelik politikalarının ihracata dayalı Alman ekonomisi için iyiye işaret olmadığı vurgulanıyor. ABD, Alman mallarının büyük bir alıcısı konumunda bulunuyor ve Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10’u ABD’ye yapılmaktadır.
EKONOMİK BÜYÜME SINIRLI
Tarife savaşları ve ABD Başkanı Trump’ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki endişeleri artırırken, çoğu analist, Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak görmektedir.
Almanya’daki imalat sektörüne bağımlı olan ekonomideki kalıcı zayıflık nedeniyle, Alman ekonomisi kırılganlığını koruyor. Ülke ekonomisi, 2024’ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi.
Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle, Almanya ekonomisi art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Ekonomi, 2023’te yüzde 0,3 daralmıştı. Almanya son iki yıldır büyüyemeyen tek G7 ekonomisiydi.
24 Nisan’da hükümet, yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini Trump’ın politikalarının etkisiyle yüzde 0’a düşürmüştü. Alman hükümetinin tahmini gibi Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyüyememiş olacak.