Gizemli tapınak yenileniyor: Göbeklitepe ziyaretçilerini bekliyor

Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesi sınırlarında, kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki kırsal Örencik Mahallesi yakınlarında 1963 yılında yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasının başında geliyor.

Her yıl ortalama 1 milyon kişinin ziyaret ettiği ören yerinin karşılama merkezi, yolları ve otopark alanının kapasitesi artırılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Göbeklitepe ören yerinin etrafına yeni yürüyüş yolları yapılıyor. Tarihi ören yerine yaklaşık 2 kilometredeki mesafeye ise yeni karşılama merkezi ile otopark yapımı için başlatılan çalışmalar hızla sürüyor.

Tarihi ören yerindeki çalışmaların yaklaşık bir yıl sonra tamamlanması planlanıyor.

“Göbeklitepe dünyaya örnek oluyor”

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi ören yerine artan ilgiyi karşılamak için her türlü hizmetin faaliyete geçirildiğini vurgulayan Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, şöyle devam etti:

“2024 yılının sonlarında yeni karşılama merkezinde 500 araçlık otoparkımız, 50’ye yakın otobüs durağı, karavan alanları, elektrikli araçlar için şarj alanları, yeni yollar, bekleme alanları ve çevre düzenlemesi projelerimizin inşaatına başladık. Göbeklitepe’ye gelen ziyaretçilerimizin daha rahat ve huzurlu bir şekilde tarihi ören yerini gezebilmesi ve görebilmesini sağlayacağız. Tarihi alanda yeni yürüyüş yollarının çalışması da sürüyor.

Göbeklitepe turizm anlamında önceden de dünyada örnek bir alan olarak öne çıkıyordu. Göbeklitepe hem Türkiye’de hem dünyada ören yerlerinde yapılan fiziki uygulamalar, koruma ve kullanma dengesinin gözetilmesi açısından dünyada çok önemli bir örnek olarak öne çıkmayı sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu hassasiyeti maksimum derecede göstermektedir.”

Related Posts

Taksim metrosu son durum 1 Temmuz 2025 || Taksim metrosu kapalı mı, açık mı, ne zaman açılacak?

İstanbul’un en yoğun ulaşım noktalarından biri olan Taksim Metro İstasyonu’nun 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla son durumu, milyonlarca İstanbullu tarafından merak ediliyor! M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın kalbi konumundaki Taksim İstasyonu ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı, İstanbul Valiliği’nin aldığı kararlar doğrultusunda zaman zaman kapatılabiliyor. Peki, 1 Temmuz Taksim metrosu açık mı, kapalı mı? Taksim metrosu çalışıyor mu?

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi dünyada parlayan yıldız olma yolunda hızla ilerliyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi dünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ilişkin 2025 Etki Sıralamalarında (Impact Rankings) beş ayrı kategoride dünyada ve Türkiye’de ilk sıralarda yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kamu kaynakları dini vakıflara açılıyor: Yaz okulları tarikatların elinde

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yaz da kamu okullarını dini vakıflara açtı. TÜGVA’nın ardından İlim Yayma Cemiyeti’nin 49 şube üzerinden 88 kamu okulunda yaz okulu düzenleyeceği ortaya çıktı. TÖBSEN, uygulamayı “laik eğitime darbe, kamusal alanın sistemli biçimde devri” sözleriyle eleştirerek durdurulması çağrısı yaptı.

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

HAMANEY KİMDİR? İran siyasetinin en etkili ismi: Ayetullah Ali Hamaney’in siyasi hayatı ve biyografisi!

İsrail-İran arasındaki saldırılar devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran lideri Hamaney’e suikast düzenleyebileceklerini ima etti. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail’in İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e suikast düzenlemesini önlediği öne sürüldü. İsrail’in İran’a düzenlediği geniş çaplı hava saldırıların ardından, yapılan suikast açıklamalarıyla birlikte, Hamaney’in siyasi hayatı ve biyografisi dünya kamuoyunda merak konusu oldu. Din adamlığının ötesinde İran’daki sistemin tümüne hakim olan Hamaney, Orta Doğu’da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi’den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri oldu. İşte, İran lideri Hamaney’in biyografisi ve siyasi hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.

ERG’den zorunlu eğitimin kısaltılmasına karşı uyarı: Ortaöğretim haktır, kız çocukları risk altında

ERG’nin bulgularına göre, okul terki ve açıköğretime geçişin en sık yaşandığı kademe 9. sınıf