200 dolarlık sevimli yapay zeka asistanı! Rabbit R1

Cep telefonlarımızda sanal asistanlarımız zaten var ve eğer bu yazıyı Engadget üzerinden okuyorsanız, evinizde size temel görevlerde yardımcı olan en az bir akıllı hoparlöre sahip olduğunuzu tahmin edebilirim. Ancak Rabbit adlı bir girişim şirketi, mevcut yapay zeka uygulamalarının (Siri ve Alexa gibi) yeterince ideal olmadığını düşünüyor. Bu hafta Las Vegas’ta düzenlenen CES 2024’te sergilenen şirket, uygulamalar yerine sohbet etmeyi ve yüzünüze simge yığını sunan bir cihaz yerine, bir yapay zeka ile iletişim kurabilen bir telsizle etkileşim kurmayı hayal ediyor. Biz de fuar alanında Rabbit R1 AI cihazını kendi gözlerimizle görmek için bir fırsat yakaladık.

Rabbit R1, Rabbit tarafından piyasaya sürülen ilk cihaz ve nesnel olarak sevimli, turuncu renkteki küçük bir kare olarak tasarlanmış. Sanal bir asistana adanmış bir cihazın gerekli olduğuna ikna olmasanız bile, Teenage Engineering’in tasarım uzmanları sayesinde estetik çekiciliği inkar edilemez. 2.88 inçlik bir dokunmatik ekran, analog bir kaydırma tekerleği, iki mikrofon, bir hoparlör ve cihazın önüne ya da arkasına dönebilen bir kameradan oluşan “360 derece dönebilen göz” özelliği bulunuyor.

Ancak Rabbit AI ile etkileşimin ana yolu, “Bas-Konuş” düğmesine basılı tutmaktır. Bu, Rabbit OS’a dinlemeye başlamasını söylüyor. Soru sorduğunuzda veya bir görev verdiğinizde, stilize edilmiş ve bedensiz bir tavşan kafası yavaşça hareket ediyor ve ardından hızlıca işe koyuluyor. Uber çağırmak mı istiyorsunuz? Buzdolabınızdaki artıkları kullanarak bir tarif mi arıyorsunuz? The Isley Brothers’ın “That Lady” şarkısını örnekleyen sanatçı kim? (Cevap Beastie Boys, Basement Jaxx ve Kendrick Lamar). Rabbit R1 AI, en azından kontrol edilen video demosunda bu tür görevleri başarılı bir şekilde yerine getirebiliyor.

200 dolarlık sevimli yapay zeka asistanı! Rabbit R1

Rabbit OS, Large Action Model (LAM) adını verdiği bir modelle bu görevleri yerine getiriyor. Şirketin kurucusu ve CEO’su Jesse Lyu, bunu şirketin büyük yeniliği olarak sunuyor. LAM, arayüzler üzerinden eylemleri gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır. Kısacası, bir kullanıcı arayüzü aracılığıyla gerçekleştirilebilecek hemen hemen her görevi yerine getirecek şekilde eğitilebilir. Bir nevi gelişmiş bir makro gibi düşünülebilir.

Lyu, Rabbit AI‘nin yeteneklerini göstermek için, Discord üzerinden Midjourney kullanarak bir görsel oluşturmayı öğretiyor. Lyu süreci gerçekleştirdikten ve Rabbit OS hareketlerini kaydettikten sonra, AI istendiğinde bu görevi tekrarlayabiliyor.

Dönen kamera varsayılan olarak cihazın gövdesine doğru bakıyor ve bir tür gizlilik perdesi görevi görüyor. Yalnızca çağrıldığında sensörünü hedefine doğru çeviriyor. Gerçek dünyada insanları veya nesneleri tanımlama gibi alışılmış numaraları yapabilir (en azından makul ölçüde). Ancak AI ile etkileşim şekli, insanların ilgisini çekecek. Demo sırasında Lyu, R1’i dolu bir buzdolabına yönlendiriyor ve içeriğine göre “düşük kalorili” bir tarif önermesini istiyor.

Tabii ki Rabbit R1 hakkında hala cevaplanmamış birçok soru var. Pil ömrü nasıl? Şirket “tüm gün” süreceğini iddia ediyor, ama bu gerçekte ne anlama geliyor? Ve ortalama bir kullanıcı onu kolayca eğitebilir mi? En azından birkaç şeyi biliyoruz. Fiyatının 199 dolar olduğunu ve şimdi ön sipariş verilebileceğini, teslimat tarihinin ise Mart veya Nisan ayında olacağını biliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir